Otvoren doradni centar Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Bez autora
Apr 22 2012

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada u petak je svečano otvoren najsavremeniji centar za doradu semena u jugoistočnoj Evropi, u čije je opremanje uloženo oko 3,5 miliona evra. Doradni centar za seme kukuruza, suncokreta, soje, krmnog bilja i drugih kultura kojima se bavi ta naučna institucija svečano je pustio u pogon predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je potom, zajedno sa direktorom Instituta Borislavom Kobiljskim, odmah pored tog objekta postavio kamen temeljac za novi Institutov skladišni centar kapaciteta 6.000 tona. Ta dva objekta će omogućiti Institutu da nastavi borbu sa multinacionalnim kompanijama i da bude još konkurentniji na domaćem i svetskom tržištu. Investicija u ta dva nova objekta, vredna ukupno više od šest miliona evra, isplatiće se za manje od tri godine. Institut za ratarstvo i povrtarstvo povećao je izvoz za 45 posto u odnosu na prošlu godinu, a do kraja ove godine imaće najveći izvoz u svojih 74 godine postojanja i rada.

Otvoren doradni centar Instituta za ratarstvo i povrtarstvoU Institutu za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada u petak je svečano otvoren najsavremeniji centar za doradu semena u jugoistočnoj Evropi, u čije je opremanje uloženo oko 3,5 miliona evra.

Doradni centar za seme kukuruza, suncokreta, soje, krmnog bilja i drugih kultura kojima se bavi ta naučna institucija svečano je pustio u pogon predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je potom, zajedno sa direktorom Instituta Borislavom Kobiljskim, odmah pored tog objekta postavio kamen temeljac za novi Institutov skladišni centar kapaciteta 6.000 tona.

Ta dva objekta će omogućiti Institutu da nastavi borbu sa multinacionalnim kompanijama i da bude još konkurentniji na domaćem i svetskom tržištu. Investicija u ta dva nova objekta, vredna ukupno više od šest miliona evra, isplatiće se za manje od tri godine.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo povećao je izvoz za 45 posto u odnosu na prošlu godinu, a do kraja ove godine imaće najveći izvoz u svojih 74 godine postojanja i rada. Novi doradni centar omogućuje Institutu da sada prvi put ima “sve u svojim rukama”, od genetike biljaka, polja, selekcije, selekcije, semenarstva do dorade semena, što će obezbediti vrhunski svetski kvalitet semena a time i veće prihode, kako institutu tako i poljoprivrednim proizvođačima.

Novi skladišni centar biće završen za 80 dana, čime će ta naučna kuća imati ukupne skladišne kapacitete od 15.000 tona semena najznačajnijih kod nas gajenih biljnih vrsta.

Institut je dobio podršku i za izgradnju centralnog srpskog Agrobiotehnološkog centra, vrednog sedam miliona evra. Taj objekat, koji će biti centralni naučno-istraživački centar i novo mesto okupljanja svih onih koji su vezani za agrarnu struku u Srbiji, počeće da se gradi krajem ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik